Hemma igen från Indien

Det var med visst vemod vi gick på planet i Dehli och påbörjade vår resa hem till Värmland. Inte för att vi inte såg fram emot att återvända till Asphyttan och vad som verkade vara en tidig sommar, utan för att det brukar vara just två veckor in på en resa som man börjar känna sig varm i kläderna och trivs på resande fot. Framförallt i ett land som Indien, där det tar lite tid att acklimatisera sig. Vi hade också haft en utomordentligt härlig resa. För mig var det en återkomst till landet som jag backpackade i sex månader 2013/2014. Philippa var och hälsade på mig under den tiden, och detta var således även hennes andra besök. Men nu valde vi att utforska platser som varken jag eller hon sett förut.

Vi anlände till 40-graders hetta i Dehli och åkte direkt till bussterminalen från flygplatsen och satte oss på en buss mot Rishikesh. Jag har varit i Dehli förut och det är inte direkt en stad man semestrar i. Det finns förstås några sevärdheter och bra shopping om man orkar bråka med affärsmännen i turistområdet Paharganj. Men annars är det bara en transitstad, en plats där de flesta bussar som kommer från syd och sydost passerar igenom. Rishikesh däremot är, sin lite hetsiga och smutsiga yta till trots, en alldeles utmärkt stad att besöka. Det var här som Beatles lärde sig transcendental meditation av Maharishi Mahesh Yogi på 60-talet och det Ashram de besökte är bara ett av hundratals man kan besöka idag. Som yogautövare eller bara allmänt intresserade av yogisk filosofi finns också en uppsjö av klasser, skolor och retreat att besöka, de flesta väldigt prisvärda. Vi bestämde oss för att besöka det populära men spartanska ashramet Anand Prakash, väster om Ganges. Indiens huvudflod och hinduismens heligaste flod passerar rakt igenom Rishikesh och utgör en central del av stadens spirituella utövande. Och till skillnad från många andra platser i Indien där Ganges finns ska vattnet här vara relativt rent.

På en restaurang med utsikt över Ganges i Rishikesh

På en restaurang med utsikt över Ganges i Rishikesh

Vår tid på Ashramet spenderades främst i yogashalan där två klasser á 1,5 h utfördes per dag. Utöver det ingick i programmet även meditation och s.k. ”fire puja”, en offerceremoni där man hedrar det gudomliga genom elden, och tre enkla men fantastiska vegetariska måltider. Vi valde att göra vår egen Vipassana meditation morgon och kväll och spenderade annars dagarna mellan yogaklasserna med att utforska omgivningarna. Bl a gick vi och fick en Ayurvedisk konsultation med en lokal doktor. Ayurveda är indisk läkekonst och baseras på filosofin att allt, inklusive vi människor, utgörs av de fem grundelementen. Och genom att ta reda på vilken typ av konstitution ens kropp har (vad man har för ”doshas”) kan man också lära sig hur man bör äta, sova, träna…ja, kort och gott leva i balans och med välmående. Enligt Ayurvedan finns det tre elementära energier (”Vata”: luft och rymd, ”Pittha”: eld och vatten och ”Kapha”: vatten och jord) och dessa reglerar alltså ”doshas”. För att nå balans och god hälsa bör man därför sträva efter balans mellan dessa tre och då alla personer har en unik sammansättning av doshas innebär det olika saker för oss alla. Vi var nöjda med våra enskilda konsultationer och är väl hemma igen inställda på att följa våra respektive kostråd.

Här kan du läsa mer om Ayurveda

Efter en vecka av yoga och en rad nya bekantskaper satte vi oss på en ny buss och vidare norrut. Nästa destination var återigen en spirituell plats men den här gången var det snarare buddhistisk filosofi som gällde och inte hinduistisk.

Vy på väg upp mot Dharamshala med de snötäckta alptopparna i bakgrunden

Vy på väg upp mot Dharamshala med de snötäckta alptopparna i bakgrunden

Dharamshala ligger i de sluttande, södra delarna av Himalaya och det spelar egentligen ingen roll var man befinner sig i de många byarna som utgör området så har man en fantastisk utsikt. Dharamshala är hemvist för framförallt många tibetanska buddhistiska flyktingar som flydde den kinesiska ockupationen och det präglar staden i allt från kultur och mat till det faktum att här finns många tibetanska munkar som strosar runt på gatorna. Det är även här Dalai Lama bor och lever och därmed ett världscentrum och dragplåster för västerlänningar intresserade av tibetansk buddhism. Här, likt i Rishikesh, finns otaliga Ashram men även många kloster och retreat center för meditation. Det var faktiskt här som jag satt min första 10-dagars Vipassana kurs i slutet av min första resa i Indien. Centret ligger beläget på en kulle i den nordligaste delen av Dharamshala, bredvid byn Dharamkot, och nu fick jag äntligen tillfälle att återbesöka och visa centret för Philippa. Dharamkot var för övrigt ett ställe vi spenderade mycket tid under denna vecka, en liten by som de senaste decennierna förvandlats till en hippieby med små söta kaféer och gästhus för västerlänningar. Här dricks det mycket chai och röks charas, tillverkas hantverk, målas, spelas musik och filosoferas. Och vad man än gör ackompanjeras det alltid av en fantastisk utsikt och frisk, syrerik, luft. Här blev dessvärre vår dagliga yogarutin lite lidande och mer tid spenderades i avkoppling. Men så var det också vår semester.

På väg upp mot Dharamkot. Philippa hälsar på lokalinvånarna.

På väg upp mot Dharamkot. Philippa hälsar på lokalinvånarna.

Samtidigt fanns det ett annat skäl till vår resa till Indien och det var inhandling av diverse prylar och kläder. I takt med att vi börjar anordna yogaretreat och klasser i Asphyttan vill vi också kunna erbjuda vackra indiska produkter och även utveckla inredningen på Asphyttan Metta House. Vi spenderade därför flera dagar i Dharamshalas butiker och på marknaden och samlade på oss alltifrån smycken och figurer till filtar, sjalar och kläder. Vi knöt även band med lokala affärsmän och kommer att skicka efter mer produkter löpande. Kom därför gärna förbi i sommar och kika in det nya sortimentet i kaféet, som alltså kommer att uppdateras i takt med försäljningen.

Gör inhandlingar i Dharamshala. Många varor är direktimporterade från Kashmir.

Gör inhandlingar i Dharamshala. Många varor är direktimporterade från Kashmir.

Och så var våra 2 veckor i Indien över. Och just som man hade börjat komma in i lunket och det dagliga livet som backpacker var det dags att återvända till Dehli och flyga tillbaka till Sverige. Men vi var inte ledsna för det. Vi hade en fantastisk tid den här resan och ser fram emot att återvända snart. Och kanske blir det väldigt snart. Vi blev så pass inspirerade av yogan att vi bestämde oss för att gå en ”teacher training”-utbildning och blir yogalärare själva. Kanske blir det redan i höst. Och fram till dess tänker vi fortsätta att utveckla vår praktik, och vi hoppas får göra det med er. I sommar kommer vi nämligen att erbjuda guidad yoga (vi väljer våra ord här då vi ju faktiskt inte är lärare än) 3-4 gånger i veckan. Det kommer att vara Hatha-yoga för nybörjare och vi kommer inte att ta betalt men ha så kallad ”concious payment”, dvs. möjlighet att ge en donation. Ibland ger vi klasser i vår bygdegård men oftast hoppas vi kunna ha klasserna utomhus på trädäcket utanför kaféet. Så håll utkik på vårt Instagram- och Facebookkonto för dagar och tider. Man behöver inte ha erfarenhet av yoga för att delta och mattor och utrusning har vi. Vi gör det här för att få utveckla vår egen yogapraktik och förhoppningsvis inspirera er att påbörja eller återuppta er egen praktik. Sen kommer förstås även kaféet att vara öppet i sommar. Det är säkert fler av som undrat om och när kaféet varit öppet under våren. Och vi har medvetet valt att inte har öppet så ofta då vi haft många sidoprojekt och åtagande. Men nu öppnar vi upp sommarkaféet den 4 juni och har öppet alla dagar utom tisdagar (det kommer även att vara semesterstängt i några kortare perioder). Håll utkik i våra sociala medier och på vår hemsida för detaljer och mer information.

Yoga på hustaket i Dharamshala.

Yoga på hustaket i Dharamshala.

Vi hoppas att vi ses i sommar!

Med omtanke och metta,
Simon & Philippa