En helg tillägnad skrivandet

Kanske längtar du efter tid att skriva. Kanske vill du få en inspirationsskjuts för att komma igång igen. Vi vet hur ensamt skrivandet kan vara, att behovet av andra skrivande människor är avgörande för vårt eget skrivande.

Upplägget

Varmt välkommen till en mysig helg under senhösten (7 - 10 nov) där vi tillsammans skapar ett skrivande sammanhang. Under 14 timmar utspridda över tre dagar kommer vi att angripa skrivandet från olika håll. Vi kommer prata gestaltning, dialog, karaktärsbygge, miljöbeskrivningar, dramaturgi och vändpunkter och ge en mängd skrivövningar av varierande längd. Vi kommer även prata om hur man kan leva ett skrivande liv – vare sig det är att bli utgiven författare eller skriva för att komma ikapp sig själv.

Vi kommer lyfta fram olika typer av texter för att påvisa det vi är övertygade om: att alla har något att berätta och får göra det på sitt eget sätt.

Vi vill att det skrivande rummet ska vara varmt. Därför fokuserar vi på utforskandet snarare än på prestationen. Vi kommer framförallt att skriva enskilt, men ett fåtal skrivövningar i grupp kommer också att förekomma. Detta för att vi alla kommer till kursen med helt olika ingångar till skrivandet som brukar vara spännande att väva samman. Vår förhoppning är att det sammanhang vi skapar under helgen lever vidare även efter kursen.

Kursen riktar sig till dig som är nybörjare eller till dig som har skrivit en del förut och vill ge ditt skrivande ny näring.

Utöver de schemalagda skrivklasserna finns det tid för eget skrivande, yoga- och meditation samt tillfälle att uppleva den fantastiska naturen runt Bergslagen. Och förstås att umgås med andra skrivande människor.
 

Vad ingår i priset?

Helgen pågår mellan torsdagen den 7 (ca 17.00) och söndagen den 11 november (13.30). Retreatet erbjuder totalt 15 platser. Priset är helpension och täcker tre nätters övernattning (i vår vackra sovsal, flerbäddsrum eller dubbelrum), sängkläder, handduk, tre hemlagade vegetariska/veganska måltider per dag (frukost, lunch och kvällsmat), över 12 skrivtimmar, 5 yogaklasser (anpassade för såväl nybörjare som mer erfarna), yogamattor och yogaredskap, naturupplevelse, bad i bastu och bubbelpool och så mycket mer.

Priset är nedbrutet beroende på vilken boendeform man väljer:

  • Sovsal, med delat badrum 4,200 SEK per person

  • Två dubbelrum, med delat badrum: 4,400 SEK per person

  • En stuga med privat badrum: 4,600 SEK per person

  • Utan boende: 3,000 SEK

SISTA MINUTEN-RABATT: 400 SEK (giltigt t.o.m 22/10)

Anmälan är bindande och för att behålla sin plats behövs en deposition (1,000 SEK) betalas in 48 h från dess att du fått en mejlbekräftelse på att du fått plats på retreatet - resterande belopp betalas in senast 15 dagar innan kursen startar efter att deltagaren mottagit sin unika faktura (som landar 30 dagar innan retreatet). Läs om våra bokningsregler här.

Vad behöver man ha med sig?

Allt du behöver för att vara med på kursen är skrivblock och penna. Dator kan vara en idé att ta med sig för den som vill fortsätta skrivandet om kvällarna, men det är inget krav för att gå kursen. Under helgen kommer vi att dela ut en mängd olika skrivövningar och textexempel. Vi tillhandahåller även sängkläder och handduk.

Info om Asphyttan Metta House

Asphyttan Metta House är ett retreat center som ligger i natursköna Asphyttan, 1 mil söder om Filipstad. Vi som driver detta ställe, och kommer leda yogaklasserna, heter Philippa och Simon.

Vår dröm är att få anordna kurser och workshops inom yoga, meditation och kreativitet - tillsammans med andra etablerade lärare och instruktörer - med syftet att sprida långsiktigt välbefinnande. Mellan retreats erbjuder vi boende (bed & breakfast), dropin-yoga, en vegansk restaurang, “mindful” konferenser och kulturella events.

Yogaformer

Under helgen kommer vi inte bara använda vårt intellekt - utan även landa, utforska och upptäcka våra kroppar och sinnen - vilket vi kommer att gör med hjälp av en mix av vinyasa flow, yinyoga och mindfulness.

Yinyoga är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne, medan vinyasa flow är en yoga med mjuka men fysiska rörelser som kombineras med en stark närvaro i andetaget. Meditationen vi gör är en enkel mindfulness, där vi använder andetaget som fokuspunkt.

Genom att kombinera yin (vila) och yang (aktivitet) vill vi skapa en balans och öka välbefinnandet på alla plan.

Yogan leds av lärarna, och arrangörerna, Philippa Ergel och Simon Lindmark.

Helgens guider, Yrsa och Flora

“Vi hoppas att vår helg på Asphyttan ska kunna vara just ett sådant varmt, kreativt rum. En plats där man inte behöver tävla om flest antal publicerade verk eller bäst grammatikkunskaper. Fokus ska i stället riktas mot den kreativa processen, och viljan att skriva.”

Kvadrat_SV_Flora och yrsa.jpg

Yrsa Keysendal romandebuterade 2019 hos Brombergs förlag med Friläge. Utöver skrivandet jobbar hon som lektör och studerar till folkhögskollärare. Yrsa har gått två år på Jakobsbergs folkhögskolas skrivarlinje, där hon även verkat som texthandledare. 2017 tilldelades hon första pris i Tensta Konsthalls textpris och kom på andra plats i Novellix novelltävling.

Läs mer om Yrsa på hennes hemsida här.

Flora Wiström är författare till Stanna (2016) och Hålla andan (maj, 2019), båda utgivna hos Bonnier Carlsen. Hon är även en stark röst bland unga då hon driver en av Sveriges populäraste bloggar. Flora har studerat skrivande på Södertörns högskola, Jakobsbergs folkhögskola och Ölands folkhögskola.

Läs mer om Flora på hennes blogg här

Philippa och Simon, ägare av Asphyttan Metta House: Vi som driver detta ställe heter alltså Philippa och Simon och vi startade detta retreat center i November 2017. Under helgen kommer vi inte bara laga maten, fixa och dona - utan även guida er i yoga och meditation. På morgonen väcker vi kroppen med en lugn vinyasa flow, och under eftermiddagarna balsameras själen med avslappnande yinyoga. Däremellan kommer vi låta er testa meditation och diverse andningstekniker.

Helgens schema

kreativt retreat_schema.jpg

Hitta hit

Asphyttan ligger 1 mil söder om Filipstad, i Värmlands län.

Om du tar dig med bil kan du skriva in "Asphyttan Metta House" i din GPS/Google Maps. Om du inte tar dig med bil, kan du antingen samköra med någon annan, alt. ta tåget till Kristinehamn eller Karlstad. Därifrån går bussar till Filipstad. Och från Filipstad kan vi anordna skjuts. 

Alla som anmält sig till kursen blir inbjudna till en gemensam Facebookgrupp för att snacka samkörning!