Välkommen till Asphyttan Metta House

Vi brukar beskriva vår gård som den perfekta platsen att hitta balans, återfå energi och lära känna inspirerande människor. Vi inser att det kan uppfattas lite högtravande men det har alltid varit vår vision att skapa en atmosfär där detta sker naturligt och där man känner sig som hemma, trots att det är första gången man besöker oss. Och vi vill att känslan när man lämnar oss är att man snart vill återvända igen. Vad för typ av atmosfär är det då mer specifikt vi vill ge er gäster? För att förstå det kanske vi ska ge en liten bakgrund till vilka vi är och hur det gick till när Asphyttan Metta House blev till.

Vi - Philippa och Simon - levde för några år sedan ganska stressiga liv i Stockholm och började längta allt mer efter att flytta ut på landet och starta ett “mindful hostel”, som vi kallade det. Idén uppstod i takt med att yoga och meditation blev allt mer regelbundna inslag i våra liv och att vi samtidigt valde att leva mer hälsosamt. Under den här tiden reste vi mycket och stötte på många olika typer av boenden ute i världen. Vi uppskattade att bo på enkla hostel och inspirerades av alla härliga människor vi mötte. Samtidigt började vi tröttna på barhäng och hög musik och insåg snart att det inte fanns så många ställen där människor var nyktra och värderade lugn och ro framför fest.

Hösten 2016 bestämde vi oss för att ta en paus från vårt liv i Stockholm och åkte till Nya Zeeland där vi volontärarbetade på ett meditationscenter. Simon jobbade med underhåll och drift av centret och Philippa med administrativa sysslor på kontoret. Att leva på ett center där det ges 10-dagars meditationskurser till nya elever varannan vecka, och där vi själva mediterade flera gånger dagligen samtidigt som vi jobbade 8 timmar om dagen, var väldigt krävande. Men det stärkte oss enormt och visade sig vara en fantastiskt lärorik tid. Och när vi återvände till Sverige våren 2017 kändes det rätt att ta nästa steg i våra liv. Vi var redo att dra igång vårt egna lilla center. Och det dröjde inte länge innan vi hade hittat ett objekt som lockade.

Vid det här laget hade vi diskuterat alla möjliga typer av miljöer, gårdar och platser som skulle kunna passa vårt ändamål. Och en sak vi värderade högt var just den geografiska platsen. Att Asphyttan B&B, som det hette innan vi tog över, trots att det låg avsides i de Värmländska skogarna ändå tilltalades oss säger något om hur mkt vi uppskattade det här stället från första början. För hur skulle vi inte kunna älska det mysiga upplägget, den kringliggande naturen, närheten till alla vandringsleder och...lugnet. Det sistnämnda kan vi inte nog understryka hur mycket vi uppskattar, och det är också grunden i den verksamhet vi bedriver. Med tiden har vi dessutom insett att platsen ligger ganska strategiskt till, med ungefär samma avstånd till Stockholm, Oslo och Göteborg. Inte för nära, inte för långt bort.

Verksamheten ja, vad är det vi faktiskt gör och erbjuder? Vi berättade att yoga och meditation blev allt viktigare i våra liv och det är också kärnan i Asphytta Metta House. Vi tror på att leva i nuet och att sprida positiv energi. Genom meditation har vi lärt oss att leva mer balanserat och med hjälp av yogan stärker vi dagligen och förenar kropp och sinne. Och alla de fördelar vi upplever vill vi dela med oss av. Vi erbjuder därför både regelbundna yogaklasser, helgretreat och företagskonferens med mindfulness-tema. Vår meny är helt vegetarisk, och gården är utformad och inredd för att skänka ett lugn och inspirera till självkärlek. Vi vänder oss också till grupper - privata såväl som företag - som vill komma hit och ta del av energin. Alla - oavsett vem man är och vad syftet är - är välkomna hit. Kanske vill man vara själv för en stund, vandra i skogen och bada bastu. Eller så vill man träffa andra som också värdesätter sin hälsa och sitt välmående. Det här är en plats för de introverta såväl som de extroverta, för de lugna såväl som de aktiva. Och vi lovar att se efter dig baserat på just dina behov. Det ska också sägas att gården inte är - och förmodligen aldrig kommer att bli - färdig. Den utvecklas hela tiden, organiskt, inte minst med hjälp av er gäster. Vi vill att ni bidrar till dess utveckling genom allt från tips till att faktiska förändringar. För det är det livet går ut på i slutändan, att vi accepterar och förändras med livet. Vi har förstås egna idéer om hur vi vill utveckla Asphyttan Metta House också - men vi vill skynda långsamt. Slutligen vill vi bara säga att vi hoppas att just du ska trivas och vill du veta mer om oss eller söker annan information är det bara att söka upp oss och fråga.

Återigen, varmt välkomna till Asphyttan!