Fram tills för några år sedan levde vi (Philippa och Simon) hektiska liv. Vi lade all vaken tid på våra individuella karriärer - Philippa jobbade inom marknadsföring och Simon med nyhetsjournalistik - och var ständigt stressade. Och samtidigt som vi bollade våra jobb försökte vi hantera förväntningar (egna såväl som andras) och upprätthålla en hälsosam relation sinsemellan. Det visade sig vara ganska svårt. Vi var sällan mentalt närvarande och påverkades mer av stressen än vad vi ville erkänna.

Simon bestämde sig för att ta en paus från jobbet och åkte på en längre resa till Indien som han hade planerat ett tag. Där kom han för första gången i kontakt med meditation. Under sista månaden av resan befann han sig i Himalaya i norra Indien och där kom han att sitta sin första 10-dagarskurs i Vipassana meditation på ett center i spirituella Dharamsala. Under kursen lär man sig en enkel teknik för insiktsmeditation och ägnar sig, i tystnad, åt detta hela dagarna. Upplevelsen var så stark att han kom hem till Sverige och sakta började övertyga Philippa om att hon också borde sitta en kurs. Vi bestämde oss för att göra en ny resa tillsammans, den här gången till Sydamerika. Och 9 månader senare satt vi vår första gemensamma kurs på ett center utanför Buenos Aires. Det var en stark upplevelse och ett slags uppvaknande. Vi började båda inse hur mycket stress vi bar på och hur vi hade flytt från mycket som var jobbigt inom oss. Och trots att kursen var både fysiskt och psykiskt utmattande kände vi att livet plötsligt var fullt av möjligheter, att det var något att ta vara på, bejaka och inte fly från. Vi var fast beslutna att börja ta ansvar för hur vi mådde och leva mer balanserat.

Nu började vi också diskutera hur vi ville leva våra liv. Vi insåg att vi faktiskt kunde välja en ny väg och ha en mer hälsosam och långsiktigt hållbar livsstil. Vi hade många idéer och drömmar, stora som små. Men några saker var vi överens om. Vi ville leva närmare naturen, gärna på landet, och vi ville arbeta med människor. På våra resor hade vi levt på många hostel och sakta men säkert växte idén om att driva ett vandrarhem och retreat fram. Livet är inte särskilt roligt om man inte kan dela det med andra människor och med en sådan verksamhet skulle vi kunna förena och låta människor inspirera varandra, tänkte vi.

Och när vi väl hade bestämt oss för att ta steget och ge oss ut och leta efter platsen för nästa fas i livet, så dröjde det inte länge förrän vi plötsligt befann oss i Asphyttan i Värmland. Vi minns båda första gången vi promenerade utmed Bjurbäckens sluss vid Bergslagskanalen. Sommaren var över och löven började ändra färg. Det var oerhört vackert. Och tystnaden! Vi kunde inte tro det. Skulle vi kunna bo här? Vi har båda mer och mer börjat acceptera att livet kanske följer en förutbestämd plan, att saker och ting är menade att ske som de gör. Och det är svårt att känna annorlunda när vi nu gjort oss hemmastadda i Asphyttan. Det känns som att vi har känt våra nya grannar hela livet. Och omgivningen, naturen, lukterna.. Vi har kommit hem. Men samtidigt är det bara början på något nytt. Asphyttan Metta House är en plats för alla och oavsett vart du befinner dig i livet så lovar vi att vara lyhörda och anpassa oss för just dina behov. Här är livet kravlöst och anpassat för att du ska må så bra som möjligt. Äta god mat, få massage och bada bubbelpool, yoga eller vandra utmed vattnet. Du väljer själv hur du vill spendera din tid. Och är du nyfiken på att veta mer om meditation och mindfulness kommer vi gärna med tips och idéer.

Så vad väntar du på, kom och hälsa på oss i Asphyttan!