En helg tillägnad skrivandet

Kanske längtar du efter tid att skriva. Kanske vill du få en inspirationsskjuts för att komma igång igen. Vi vet hur ensamt skrivandet kan vara, att behovet av andra skrivande människor är avgörande för vårt eget skrivande.

Upplägget

Varmt välkommen till en helg där vi tillsammans skapar ett skrivande sammanhang. Under sju timmar utspridda över två dagar kommer vi att angripa skrivandet från olika håll. Vi kommer prata gestaltning, dialog och dramaturgi och ge en mängd olika skrivövningar. Vi kommer även prata om hur man kan leva ett skrivande liv – vare sig det är att bli utgiven författare eller skriva för att komma ikapp sig själv.

Vi kommer lyfta fram olika typer av texter för att påvisa det vi är övertygade om: att alla har något att berätta och får göra det på sitt eget sätt.

Vi vill att det skrivande rummet ska vara varmt. Därför fokuserar vi på utforskandet snarare än på prestationen. Vi kommer framförallt att skriva enskilt, men ett fåtal skrivövningar i grupp kommer också att förekomma. Detta för att vi alla kommer till kursen med helt olika ingångar till skrivandet som brukar vara spännande att väva samman. Vår förhoppning är att det sammanhang vi skapar under helgen lever vidare även efter kursen.

Kursen riktar sig till dig som är nybörjare eller till dig som har skrivit en del förut och vill ge ditt skrivande ny näring.

Utöver de schemalagda skrivklasserna finns det tid för eget skrivande, yoga- och meditation samt tillfälle att uppleva den fantastiska naturen runt Bergslagen. Och förstås att umgås med andra skrivande människor.
 

Vad ingår i priset?

Detta retreat hålls från den 19 - 21 oktober och erbjuder totalt 14 platser. Priset är helpension och täcker boende (i vår vackra sovsal, flerbäddsrum eller dubbelrum), sängkläder, tre hemlagade veganska måltider per dag (frukost, lunch och kvällsmat), 7 skrivtimmar, frivilliga meditationssittningar (varje morgon och kväll), 1 yogaklass per dag, yogamattor och yogaredskap, inspirerande teori, naturupplevelse, bad i bastu och bubbelpool och så mycket mer.

Priset är nedbrutet beroende på vilken boendeform man väljer:

  • Sovsal, med delat badrum 3,100 SEK (7 platser)

  • Två flerbäddsrum, med delat badrum: 3,500 SEK (5 platser)

  • Ett dubbelrum med privat badrum: 4,000 SEK (2 platser)

Sista anmälningsdatumet är 10 oktober.

För att behålla sin plats behöver en deposition (1,000 SEK) betalas in 48 h från dess att bokningen genomförts - resterande belopp betalas in 10 dagar innan kursen startar efter att deltagaren mottagit sin unika faktura. Läs om våra bokningsregler här.

UPPDATERING: Retreatet är nu fullt, likaså väntelistan. Vi kommer inte kunna ta emot några fler anmälningar. 

Vad behöver man ha med sig?

Allt du behöver för att vara med på kursen är skrivblock och penna. Dator kan vara en idé att ta med sig för den som vill fortsätta skrivandet om kvällarna, men det är inget krav för att gå kursen. Under helgen kommer vi att dela ut en mängd olika skrivövningar och textexempel.

Helgens guider, Yrsa och Flora

Vi hoppas att vår helg på Asphyttan ska kunna vara just ett sådant varmt, kreativt rum. En plats där man inte behöver tävla om flest antal publicerade verk eller bäst grammatikkunskaper. Fokus ska i stället riktas mot den kreativa processen, och viljan att skriva.

Flora Wiström Asphyttan Metta House

Yrsa Keysendal romandebuterar hos Brombergs förlag 2019. Utöver skrivandet jobbar hon som lektör för Bonnier Carlsen och för privatpersoner som behöver manushjälp. Yrsa har gått två år på Jakobsbergs folkhögskolas skrivarlinje, där hon även verkar som texthandledare. 2017 tilldelades hon första pris i Tensta Konsthalls textpris och kom på andra plats i Novellix novelltävling.

Läs mer om Yrsa på hennes hemsida här.

Flora Wiström debuterade 2016 med romanen Stanna hos Bonnier Carlsen och är skribent. Hon är även en stark röst bland unga då hon driver en av Sveriges populäraste bloggar. Flora har studerat skrivande på Södertörns högskola, Jakobsbergs folkhögskola och Ölands folkhögskola.

Läs mer om Flora på hennes blogg här

Helgens schema

Schema_Retreat kreativt skrivande_ 2.png

Info om Asphyttan Metta House

Asphyttan Metta House är ett retreat center som ligger i natursköna Asphyttan, 1 mil söder om Filipstad. Vi som driver detta ställe heter Philippa och Simon. Vår dröm är att få anordna kurser och workshops inom yoga, meditation och kreativitet - tillsammans med andra etablerade lärare och instruktörer - vars syfte är att sprida långsiktigt välbefinnande. Mellan retreats erbjuder vi boende (bed & breakfast), fika och lunch (sommarkafé), dropin-yoga, en vegansk restaurang, “mindful” konferenser och kulturella events.

Hitta hit

Asphyttan ligger 1 mil söder om Filipstad, i Värmlands län.

Om du tar dig med bil kan du skriva in "Asphyttan Metta House" i din GPS/Google Maps. Om du inte tar dig med bil, kan du antingen samköra med någon annan, alt. ta tåget till Kristinehamn eller Karlstad. Därifrån går bussar till Filipstad. Och från Filipstad kan vi anordna skjuts.