Vintervila för kropp och själ

Vill du ge dig själv en återhämtande helg i vinter, en utan krav - en helg som är fylld till brädden med self-love?

Under detta retreat hoppas vi kunna revitalisera kroppen med yoga, förbättra kontakten mellan kropp och sinne med harmonisk meditation, bli påmind om naturens skönhet och få tid åt att utveckla nya vänskaper med andra likasinnade. Vi tror att dessa element, när de får leva tillsammans, ger långsiktig kraft för att kunna skapa hållbar förändring.

Hur fungerar Yinyoga?

Yinyogan kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter, med fokus på ett flödande och otvungen andning in och ut genom näsan. När man slutar andas slås kroppens skyddsfunktioner på och aktiverar kroppen istället för det vi vill skapa - en passivitet och avslappning i musklerna. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen, men att hålla positionen en längre tid. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.

Passen är upp till 90 minuter långa men då ingår även vila. Vi håller oss till lätta och medelsvåra pass i detta retreat.

När passar Yinyoga?

Yinyoga passar oss alla. Med hjälp av verktyg, så som filtar, bolster och blocks kan man anpassa positionerna efter ens förutsättningar. Upplever du långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, är ofta trött, överstimulerad, har humörsvängningar, många snurrande tankar, och ett behov av att fylla på med energi och/eller för mycket energi. Då är denna yogaform alldeles utmärkt för Dig.

Om du har några svåra skador eller allvarliga sjukdomar, kroppsliga eller mentala kan det vara bra om du frågar din läkare/sköterska/terapeut ifall det är lämpligt att delta i YinYoga just nu. Du kan även diskutera med Annikki i förväg och ställa frågor innan du bokar dig. Om du är gravid bör du hellre delta vid gravidyoga (såvida du inte är van yogini, då beslutar du själv).

– Hör av dig vid frågor eller funderingar.

Annikki, vår instruktör

Annikki Ollikainen har utövat yoga i mer än 15 år, och utbildade sig till Ayurvedayogalärare hos Svenska Hälsoteamet år 2013, och till Yinyogalärare av Magdalena Mecweld 2014. Är även Frigörande Dans inspiratör, och utbildad i minfuness av Anne Grundel.

Hon kom i kontakt med yogan via dansen, och upplevde då hur yogan var ännu ett effektivt verktyg för att stilla sinnet och öppna upp för livets flöde. Annikki har en egen studio, Anrika Energi - som är belägen i Filipstad - där hon håller i fler än 6 klasser i veckan.

För mig är andning allt. Andningen är ditt ankare i motgångar och din ledstjärna i medgångar. Lär dig att andas rätt och andas medvetet. När du är i kontakt med andningen så är allt möjligt.

Vad ingår i priset?

Detta retreat hålls från torsdagen den 14 - söndagen den 17 februari (3 nätter) och vi erbjuder totalt 16 platser. I priset ingår helpension och täcker boende (i vår vackra sovsal, dubbelrum eller stuga), sängkläder och handdukar, tre hemlagade vegetariska/veganska måltider per dag (frukost, lunch och middag), 8 yogaklasser utspridda över 3 dagar, ullmattor och yogaredskap, inspirerande teori, naturupplevelse, bad i bastu och bubbelpool och mycket mer.

Priset är nedbrutet beroende på vilken boendeform man väljer:

  • Sovsal, med delat badrum 4,200 SEK per person

    (7 platser)

  • Två dubbelrum, med delat badrum: 4,600 SEK per person (5 platser)

  • En stuga med privat badrum: 5,000 SEK per person

    (2 platser - passar kompisar/par)

  • Utan boende: 3,000 SEK

    (2 platser)

Uppdatering: SLUTSÅLT

Betalningsvillkor: Anmälan är bindande. Anmälningsavgiften (1,000 SEK) garanterar dig en plats på kursen och ska föras över 48 timmar från dess att bokningen bekräftats. Info om hur anmälningsavgiften betalas mottas vid bekräftelsemejlet. Resterande belopp betalas via faktura, som skickas ut 30 dagar innan kursen startar. Om du hamnar på reservplats tas ingen anmälningsavgift ut. 

Avbokningsregler: Anmälningsavgiften betalas ej åter oavsett när avbokning sker. Detta gäller även vid byte av kurstillfälle.
Resterande belopp betalas åter om avbokning sker senast 15 dagar innan kursstart. 
Om avbokning sker senare än 15 dagar innan kursstart betalas resterande belopp endast åter om en ersättare kan fylla din plats, eller vid uppvisande av läkarintyg.  

Info om Asphyttan Metta House

Asphyttan Metta House är ett retreat center som ligger i natursköna Asphyttan, 1 mil söder om Filipstad. Vi som driver detta ställe heter Philippa och Simon. Vår dröm är att få fortsätta anordna kurser och workshops inom yoga, meditation och kreativitet - tillsammans med andra etablerade lärare och instruktörer - vars syfte är att sprida långsiktigt välbefinnande. Mellan retreats erbjuder vi boende (bed & breakfast), fika och lunch (sommarkafé), dropin-yoga, en vegansk restaurang, “mindful” konferenser och kulturella events.

Schema_yiyogakurs.jpg
 

Hitta hit

Retreatet hålls hos på Asphyttan Metta House, 10 km söder om Filipstad i Värmlands län. Om du åker bil hit så kan du skriva in "Asphyttan Metta House" i din GPS/Google Maps så ska du enkelt hitta.

• Med tåg/buss: 

Åk tåg eller buss till Kristinehamn Resecentrum eller Karlstads Centralstation. Ta buss 400 till Filipstad (bussen går fram och tillbaka mellan Kristinehamn och Karlstad och stannar i Filipstad på vägen). Upphämtning i Filipstad kommer att ske vid en eller två tider som bestäms närmare retreatet. Meddela din ankomsttid till info@asphyttanmettahouse.se men boka resa så att du är på plats i Filipstad senast kl. 16:30.