Sommarlugn - en helg med yoga mot stress

Långvarig stress

De flesta ögonblick av vårt vakna liv handlar om prestation - på jobbet, med träningen och i hemmet. Även om det kanske inte är ens intention, att försöka “klara av” livet, så är det ett faktum för de flesta av oss. Att leva på detta sätt föder mycket stress, eftersom vi ständigt signalerar till hjärnan att vi står inför en utmaning och då aktiveras vår sympatiska nervsystem. Den delen av hjärnan utsöndras stresshormoner i kroppen så som adrenalin, noradrenalin och kortisol. Och om man sällan ger återhämtning till kropp och sinne utsätter vi kroppen för långvarig stress, och det är denna form av stress som skadar vår hälsa - både psykiskt och fysiskt. Resultatet av långvarig stress kan ge muskelverk och inflammationer i kroppen, huvudvärk och migrän, matspjälningsproblem, diabetes (pga ökad kolestrol), sömnproblem, koncentrationssvårigheter, minnesproblem, akne och bidra till allvarliga folksjukdomar.

Med verktyg som yoga, meditation och breathwork kan vi stilla sinnet och tankarna, hitta andetaget och aktivera vårt parasympatiska nervsystem - den delen av hjärnan som ger återhämtning till kropp och sinne. När det parasympatiska nervsystemet aktiveras minskar hjärtverksamheten, blodtrycket sjunker, stresshormoner sjunker och må bra-hormomner (oxytocin ökar), matpsjälkningsapparaten stimuleras och kroppens läkningsprocesser förbättras. 

Vår intention för denna helg

Vår intention för denna helg är att skapa ett varmt utrymme för dig att att blicka inåt, känna efter och lära dig verktygen för hur du kan återskapa din egen balans i både kropp och sinne. Du får i lugn och ro ladda upp batterierna omgiven av vacker miljö med yoga, meditation och fantastisk mat. Men framförallt, en helg där du bara får vara.

Yoga- och meditationsformer

Denna helg är till för att ge dig total återhämtning. Och för att skapa det kommer klasserna vara en mix av breathwork och meditation, lugn yangyoga mot stress, återhämtande yinyoga och aktiv vila i form av yoganidra.

Helgens schema

Yoga mot stress_Schedule.jpg

Info om Asphyttan Metta House

Asphyttan Metta House är ett retreat center som ligger i natursköna Asphyttan, 1 mil söder om Filipstad. Vi som driver detta ställe heter Philippa och Simon. Vår dröm är att få fortsätta anordna kurser och workshops inom yoga, meditation och kreativitet - tillsammans med andra etablerade lärare och instruktörer - vars syfte är att sprida långsiktigt välbefinnande. Mellan retreats erbjuder vi boende (bed & breakfast), fika och lunch (sommarkafé), dropin-yoga, en vegansk restaurang, “mindful” konferenser och kulturella events.

Veronica Berggren

Veronica Berggren

Våra lärare

Under helgen kommer du guidas av tre varma lärare: Veronica, Philippa och Simon - som har tre unika och ytterst kompletterande personligheter. Vår gemensamma vision är att ge #yogavärmland en rejäl boost - och få fler att upptäcka yogan och dess helande kraft.  

Kort om Veronica: Veronica Berggren kommer från Skara men har bott i Karlstad i över 10 år. Hon kom i kontakt med yoga runt år 2006, och ett par år senare hittade hon sin yogaform: Ashtanga. Veronica är lärare och håller klasser i både ashtanga och yin i studion Ashtanga Yoga Karlstad. Veronica kommer, under helgen, att guida er i Yoga mot stress och breathwork.

Mer om Veronica finner du på hennes Insta-konto: @veronicashtangi eller hemsida yinsight.se

Kort om Philippa och Simon: Vi som driver Asphyttan Metta House heter Philippa och Simon och vi startade detta retreat center i November 2017. Vi har praktiserat yoga och meditation (Vipassana) regelbundet i 5 år men har först på senare tid tagit steget att guida andra. Vi började vår praktik i Sverige men har sedan dess fördjupat vårt intresse och vår kunskap i Indien. Vi håller idag klasser och retreats inom hatha, vinyasa flow, yinyoga och mindfulness.

Philippa och Simon kommer att guida er i breathwork, Yin och yoga nidra.

Philippa och Simon

Philippa och Simon

Vad ingår i priset?

Denna retreat hålls från den 6 - 9 juni (3 nätter) och erbjuder totalt 16 platser. Priset är helpension  och täcker boende (i vår vackra sovsal, flerbäddsrum eller dubbelrum), sängkläder, tre hemlagade vegetariska/veganska måltider per dag (frukost, lunch och kvällsmat), 2-3 yogaklasser per dag, yogamattor och yogaredskap, inspirerande teori, naturupplevelse, bad i bastu och bubbelpool och så mycket mer.

Priset är nedbrutet beroende på vilken boendeform man väljer:

 • Sovsal, med delat badrum 4,200 SEK

  (7 platser - delat badrum)

 • Dubbelrum 1, med delat badrum: 4,400 SEK

  (0 av 2 platser kvar - delat badrum)

 • Dubbelrum 2, med delat badrum: 4,400 SEK

  (0 av 2 platser kvar - delat badrum)

 • Stugan med privat badrum: 4,800 SEK

  (0 av 2 platser kvar privat badrum- passar kompispar/par)

 • Utan boende: 3,000 SEK

  (3 platser kvar - delat badrum)

Alla rum med delat badrum delar på 4 toaletter och 2 duschar - och ligger i separat byggnad.

Om du bokar innan 1 april kan du utnyttja vårt EARLY BIRD-erbjudande - dvs 200 kr rabatt!

Betalningsvillkor: Anmälan är bindande. Anmälningsavgiften (1,000 SEK) garanterar dig en plats på kursen och ska föras över inom 48 timmar från dess att bokningen bekräftats. Info om hur anmälningsavgiften betalas mottas vid bekräftelsemejlet. Resterande belopp betalas via faktura, som skickas ut 30 dagar innan kursen startar. Om du hamnar på reservplats tas ingen anmälningsavgift ut. 

Avbokningsregler: Anmälningsavgiften betalas ej åter oavsett när avbokning sker. Detta gäller även vid byte av kurstillfälle. Resterande belopp betalas åter om avbokning sker senast 15 dagar innan kursstart. Om avbokning sker senare än 15 dagar innan kursstart betalas resterande belopp endast åter om en ersättare kan fylla din plats, eller vid uppvisande av läkarintyg.  

Hitta hit

Asphyttan ligger 1 mil söder om Filipstad, i Värmlands län. Om du åker bil hit så kan du skriva in "Asphyttan Metta House" i din GPS/Google Maps så ska du enkelt hitta. Om man inte tar sig med bil, kan man antingen samköra eller ta tåget till Kristinehamn eller Karlstad. Därifrån går bussar till Filipstad. Och från Filipstad kan vi anordna skjuts. 

Vi kommer att bjuda in alla deltagare till en Fb-grupp där ni kan diskutera samkörning.